Cik lala tak tengok pun mcm mana cara nak masak sbb cik sebok basoh kain.
Bila dh siap terhidang..perghhh...aroma dia sedapppp..!!
Secara rasminya hr ini cik lala try masak. Mcm biase ikot resepi sendiri (main belasah je berdasarkan rupa & rasa masakan tu)
Bahan-bahan (utk 2-3org mkn) :
- Ayam 9ketol (potong saiz sederhana)
- Cili kering segenggam dikisar tak berapa halus (buang biji cili kering terlebey dulu)
- Bawang besar sebiji dan bawang putih 3ulas dihiris/ditumbuk
- Serai 2batang diketuk
- Halia dihiris/tumbuk lumat (2cubit sdh cukup)
- Asam jawa secubit (utk syarat je)
- Chicken stock maggi dan sedikit garam
- Air secawan
Cara-cara nak masak :
1. Goreng ayam dengan kunyit + garam (
2. Panaskan minyak sedikit shj (sbb ayam td dh berminyak). Masukkan bawang dan serai + halia.
3. Masukkan cili yg sudah dikisar. Letak air, garam, chiken stok dan asam jawa. Tunggu sehingga naik minyak.
4. Masukkan ayam dan gaulkan. Biar sehingga mendidih. Tutup api dapur, kalau tak hangus ayam korang ;p
telebey minyak td. excited! hehehe... |
Hbs skali mkn. Sang arjuna puji hbs. Alhamdulillah ;) |
p/s : sambal ni jgn letak gula ye, rosak rasanya nanti. sambal masak merah yg letak sos tu cik lala xberapa suka.
peeeeee, lapar lah pula......ini buat sendiri ke? hehehe
ReplyDeleteye lorh...
ReplyDeletebaru nk bejinak-jinak..hehehe...