Hurm...dalam peti ade kue tiaw, ayam, sayur.....kerang xdelh..mane sedap kue tiaw xde kerang.. eh,sape kata?? Boleh je kok... Kita yg buat dia..
Jap-jap tengok kt freezer. Ada filament stick (filamen perisa udang). Ape? Tak tahu ape menda tu..?? Lah awat susah-susah, gi tanya encik google.
Dengan senang hati cik lala masak...
Bahan-bahan (utk 2-3org mkn) :
- Potong ayam kecik-kecik (jgn terlampau halus sbb nanti hancur pulak).
- Hiris bawang besar + sedikit bawang putih.
- Cili kering yg siap dikisar (lbh kurang 15btg..ikot suke lh..nk pedas, letak lbh siket).
- Sayur sawi (sayur tu je yg sesuai. Kalau ikotkan daun sup dan daun bawang).
- Tomato sebelah dihiris nipis.
- Hotdog dihiris bulat-bulat, nipis-nipis.
- Kue Tiaw sebungkus.
- Kicap
- Chiken stock
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak sedikit. Letak ayam dahulu. Tunggu sehingga separuh masak.
2. Masukkan bawang. Kacau.
3. Masukkan cili dan tgu sehingga pecah minyak (agak-agak minyak dh terapung).
4. Letak kicap dan chiken stock. Tambahkan sdikit air. Tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan filamen dan hotdog. Tunggu sebentar (jgn kacau terlalu kerap, nanti filamen hancur)
6 .Masukkan kue tiaw. Gaul rata.
7. Masukkan sayur sawi. Gaul lagi.
8. Akhir sekali, masukkan tomato.
Tadaaa.... siap dihidang buat sang arjuna ;)
Sang Arjuna kata sedap kue tiaw yg cik lala buat ni..hbs sebungkus ;) suka..suka..suka... |
Licin...hehehe... siap buat air kopi kapal api..mana tak nye...huhu |
p/s : cik lala xletak garam sbb kicap dan chiken stock tu pun dh cukop.
0 Pengomen:
Post a Comment