Sebenarnya cik lala xtahu pun macam mana nak buat murtabak.
Hari tu masa pergi membeli belah barang dapur dengan en arjuna, cik lala ada beli kulit popia.
Ada orang pernah bagi tahu kulit popia blh dijadikan sbg kulit murtabak.
Kulit popia jugak blh jd keropok gulung. Hurm apa mendanya tu..?? Yang tu tunggu next entry ek..
Berbalik pada cerita murtabak...
Petang tadi cik lala tetiba je terasa nak buat murtabak.
Intinya cik lala belasah je ikot resepi sendiri (sang arjuna b taw resepi secara rawak, xdetail pun)
Meh follow step-step nak buat inti murtabak. Senang wei....
Bahan-bahan (utk 2-3org) :
- Sedikit rempah kari (BABAS) dan sedikit garam
Cara-caranya :
1. Panaskan sedikit minyak (gunakan api yang kecil).
2. Masukkan hirisan ayam. Kacau sehingga separuh masak.
6. Kacau sehingga tidak berkuah (inti jgn terlalu berkuah krn nanti nk dibungkus susah). Padamkan api dapur.
8. Ambil sekeping kulit popia dan letak inti dalam 2sudu (ikot selera masing-masing. Nak tebal,letak byk sikit intinya tp jgn tebal sgt nti takot intinya xberapa masak).
10. Panaskan kuali dengan minyak yang sedikit (gunakan api paling kecil). Letak murtabak tadi dan tgu hingga kulit murtabak kekuning-kuningan.
Cik lala cicah murtabak ni dgn (cuka + hirisan bawang + gula + air sikit). Nak buat kari macam malas je. Perut dah lapar kan.
Sedap dimakan bersama air indo-cafe panas. Perghhhhh...!! Selamat mencoba ya ;)
p/s : Sang arjuna kata murtabak yang cik lala buat sedap. lepas ni dah tak payah beli kat pasar.
0 Pengomen:
Post a Comment